Bilder och citat

"Förut fanns ett driv på ön. När vi skulle fira hundraårsjubileum som badort till exempel, år 1990, då engagerades hela Utö. Alla ställde upp och gjorde saker tillsammans. Det var likadant med stallet, alla hjälpte till och byggde. Idag finns inget sådant gemensamt engagemang längre. Min gamla svägerska, som är ordförande i hembygdsföreningen, kan säga "nu ska vi ha städdag på hembygdsgården, kan ni komma?" Men det är ingen som orkar".  

Charlotte Schröder 77 år

Ridlärare/guide/politiker 

Ängsholmen 

"Jag träffade en regissör som ville ha skådespelare så jag ställde upp. Det var i en Strindbergfilm som hette Ett liv, så då var vi ute i tio dagar i Långviksskär och bodde i en kåk där. Jag var statist och hade lösskägg, sjöstövlar och vegamössa. En gubbe som bodde i skärgården året runt skulle jag föreställa. De trodde att man gick omkring sådär".

Bo Tilliander 87 år 

Konstnär/författare 

Dalarö

"Alla sa det, hur orkar du sitta ensam där på ön? Men det är tvärtom, det är som att sitta i hela världen. Så mycket har jag inte hemma runt mig som jag har där. Jag har aldrig haft tråkigt. Och alla sjömän som ropade upp och anmälde vilken hamn de kom till, bara det var ett äventyr".

Marianne Brus 92 år 

Fyrmästare 

Gräsö/Singö/Understen